Martina Mičková

Román o dívence se selektivním mutismem

13. 05. 2015 8:38:29
Jakmile jen trošku polevila v ostražitosti, nastala rvačka. Klima třídy utvářely narušené mezilidské vztahy, jimž dominovaly agresivní výpady žáků a hluboká netečnost jedné dívenky.

Torey L.Hayden je autorkou mnoha úspěšných románů. Zabývá se v nich skutečnými příběhy ze školního prostředí. Sama pracuje jako speciální pedagožka a rodinná terapeutka. Knižní novinkou, která vyšla nedávno v nakladatelství Portál, je publikace Tichá dívka. Rozsáhlé dílo přibližuje výchovu a vzdělávání dětí s poruchami chování.

Ve třídě má pět dětí a každé musí sedět u svého vlastního stolku. Co dítě, to jiná závažná diagnóza. Šestiletá dvojčata Shane a Zane mají diagnózu FAS (fetální alkoholový syndrom – trpí jím děti, jejichž matka v těhotenství hodně pije alkohol), hyperaktivitu a vážné poruchy chování. Osmiletý Jesse má Tourettův syndrom (onemocnění projevující se pohybovými a zvukovými tiky), který mu způsobuje záchvaty rychlého mrkání, cukání hlavou a posmrkování. Další žák, Billy, je „pouze“ agresivní a drzý (permanentně). Mezi nimi sedí sedmiletá dívenka Venus, bez jakékoliv reakce. Pro učitelku a vypravěčku v jedné osobě je právě tohle děvče největší záhadou. Celé hodiny sedává na vysoké zdi poblíž školy. V určitých okamžicích je schopná velmi rychlých reakcí a rvaček. Učitelka Torey postupně vylučuje poruchy, které by mohly její netečnost a nemluvnost způsobovat. Složka s dokumentací o rodině této dívenky je více než depresivní čtení. Její matka má záznamy o prostituci, drogové a alkoholové závislosti. Tři dívčini sourozenci jsou mentálně postižení, jiní pobývají v nápravných zařízeních. Problematické rodinné zázemí a prožitá traumata způsobují, že Venus mlčí a mlčí. Mlčí do té doby, než se cítí ohrožená. V tom případě dokáže ječet a chovat se agresivně. Časem Torey zjišťuje, že Venus „pouze“ nemluví. Jedná se o selektivní mutismus.

Není výjimkou, že vyučování probíhá v naprostém chaosu. Tolik problematických žáků v jedné třídě by „sneslo“ i pět speciálních pedagogů a přísnou ostrahu kvůli případným útěkům a zajištění bezpečnosti mezi dětmi. Torey je denně stavěna před konflikty, jejichž řešení dopodrobna v knize popisuje.

V knize se dočtete díky skvělému vyprávění zkušené autorky cenné informace o projevech selektivního mutismu, který způsobuje ztrátu řeči na funkčním podkladě. Dívenka se hlasově projevuje jen v určitých situacích. Jak se Torey k dívence přibližuje a prolamuje hradbu jejího mlčení, může zajímat pedagogy a vychovatele handicapovaných dětí i zájemce o skutečné příběhy osob s nejrůznějšími druhy postižení. Odborné informace jsou napsány způsobem, kterému porozumí i laická veřejnost. Publikaci rozhodně doporučuji.

Autor: Martina Mičková | karma: 13.53 | přečteno: 977 ×
Poslední články autora