Matematika a logika hrou

Zní to jako Komenského Škola hrou. Na tomto principu je postavena i knížečka k procvičování dětských mozečků.

Logické myšlení svých dětí jsem potrénovala na 50 hádankách, které se opírají o dedukci, o kombinaci a o přesné určování v čase a prostoru. Během řešení zajímavých hádanek doprovázených neméně zajímavými a vtipnými ilustracemi, jim šlo přemýšlení úplně „samo“. Vůbec nám nepřipadalo, že trénujeme myšlení a vyhledáváme informace v textu. Zkrátka jsme si hráli.

 To vše nám umožnil poměrně útlý, šedesáti čtyřstranný sešitek nazvaný Trénujeme logické myšlení. Autorem je francouzský pedagog Roger Rougier. Sešit vyšel v nakladatelství Portál. Každý úkol v něm obsahuje pod textem logické nápovědy, které sice neprozrazují řešení, ale dál vedou myšlení dítěte k správnému závěru. Může si pomocí nich potvrdit nebo vyvrátit svou hypotézu. Jakmile má dítě úkol vyřešen, přesune se na stránku pojmenovanou Hádanka vyřešena, kde doplní výsledek podle určitého zadání (například vybarví určitá čísla). Pomocí dílčích výsledků tak vyřeší jednu velkou hádanku.

           Jednotlivé úkoly jsou v sešitě seskupeny do různých témat. Například: Určování v textu – volba, smysl, slovní zásoba nebo dedukce – co sem nepatří, řád. V obsahu si můžou děti vybrat téma, které je zajímá a vyřešit hádanky jednoho okruhu. Nemusí postupovat podle témat, jak jsou v knize seřazena.

Ne všechny úkoly jsou snadné. Sešitek je určen dětem od devíti let. Jak jsem si v praxi ověřila, některé úkoly jsou schopné vyřešit už i sedmileté děti, některé bych doporučila až od desíti let. Nejvíc záleží na tom, aby děti chápaly hádanky jako hru a ne jako povinnost cvičení vypracovat.

 

K plnění některých úkolů jsou zapotřebí pastelky.
Jedna hádanka vyřešena.

 

Autor: Martina Mičková | středa 10.5.2017 18:15 | karma článku: 15,23 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21