300 let od narození Marie Terezie

Celým jménem se nazývá Marie Terezie Walburga Amálie Kristýna. Na trůn se dostala díky pragmatické sankci. Císařovna, uherská a česká královna, arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgundská a hraběnka tyrolská. To je Marie Terezie.

Vypravěčkou speciálního vydání knihy Královna Marie Terezie je dvanáctiletá Bára, která chodí do šesté třídy a jako každé dítě se pořád rozčiluje s rodiči. Když se s nimi přestěhuje do domku se zahradou kousek za Prahou, není z toho nijak nadšená, protože to má nyní daleko za svými kamarády. Vlastně vidí jen dvě výhody: v domě žije kočka Barča a ve staré truhle na půdě nachází kouzelný starý atlas. Uvnitř jsou staré mapy. Když Bára sáhne na mapu, přenese ji atlas do minulosti. Už se tak stalo několikrát. A má důkazy, že se jí to nezdálo, protože když v minulosti něco dostane, vrátí se to s ní na půdu. Tyhle suvenýry si Bára schovává v krabici pod postelí. Už tam má náhrdelník od Karla IV., vyřezávaný drahokam a sandály z Pompejí a další věci. Není úplně jasné, jak atlas funguje, ale čím déle nechá Bára ruku na mapě, tím hlouběji do minulosti se dostane. Vždy je tam oblečená jako ostatní lidé a umí mluvit jejich jazykem.

Protentokrát si pro čtenáře přichystala velkolepé setkání s Marií Terezií. Závěr knihy doplňují střípky ze života této energické a pokrokové panovnice, která by právě letos oslavila 300 let od svého narození. Jako bonus je součástí knihy také královnin rodokmen a doslov, ve kterém se dozvíte všechny důležité a zajímavé informace z jejího života. Kniha vydaná nakladatelstvím Grada je zařazena mezi literaturu pro děti od devíti let. Je vhodná pro žáky na druhém stupni základních škol a doporučila bych ji všem milovníkům historie. Autorkou publikace je PhDr. Veronika Válková, která vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze.

Autor: Martina Mičková | středa 24.5.2017 21:02 | karma článku: 15,73 | přečteno: 433x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21