Martina Mičková

Jak hrášek a mol zachraňovali ježka

24. 01. 2017 20:45:18
Je lepší zažít nějaké dobrodružství než se nechat uvařit v hrachové polévce. Tato myšlenka nutně musela proběhnout kulatou Kuliferdovou hlavičkou.

Kuliferda je hrášek, který se během vaření hrachové polévky, v níž měl skončit, zachránil šikovným pádem pod kuchyňskou linku. Bylo tam vlhko, a tak mu vyklíčily ručičky, nožičky a na hlavě malý klíček místo vlasů. Pohádkový příběh může začít...

Je napínavý, dojemný i poučný. Přečetla jsem ho spolu se svými dětmi v knížce O Kuliferdovi, kterou vydalo v loňském roce nakladatelství Grada. Celý „se točí“ kolem záchrany ježka, kterého holčička Anetka přinesla i přes zákaz rodičů z lesa domů. Rodiče ježka doma pod gaučem chovat nechtějí a Kuliferda, sečtělý mol i ježek o tom moc dobře vědí. Podaří se Kuliferdovi, molovi a potažmo i Anetce dostat ježečka do lesa odkud pochází? Jak už tomu v pohádkách bývá, vše má dobrý konec. Než ale nastane, zažijí pohádkoví kamarádi krušné chvilky a čtenáři spolu s nimi. Vždyť pro malého Kuliferdu je i cesta přes koberec obtížná tak, jako přejít po písku poušť.

Kniha je určena dětem od tří do devíti let, což je, podle mě, dosti velké věkové rozpětí. Zúžila bych ho na pět až osm let. Mohu potvrdit, že pětiletým dětem může pohádka zpříjemnit chvíle před spaním, osmileté si ji mohou přečíst již samy.

Autorem publikace je Luboš Pavel, který napsal mnoho pohádek a příběhů. Kromě psaní také pravidelně namlouvá knihy a časopis pro nevidomé.

Ukázka z knihy:

Jak to, že neznal zimu? No ano, představte si, že Kuliferda nezná zimu. On chce utéci s Ježkem ven, do lesa a nezná zimu. Možná že kdyby ji znal, tak by se mu ven už tolik nechtělo. Vždyť hráškové nemají kabát ani čepici nebo šálu. Může jim být chladno. A co kdyby ten náš nešťastný Kuliferda umrzl tam někde venku? (str. 45)

Autor: Martina Mičková | karma: 14.50 | přečteno: 255 ×
Poslední články autora