Martina Mičková

Jeden medvěd a další zajímavé logické úlohy

15. 03. 2017 17:57:01
K řešení matematických problémů má někdo neodolatelný odpor, jiný s nadšením protáčí své mozkové závity do té doby, než dojde k výsledku.

Patříte-li do druhé skupiny, možná vás zaujme knížka s netradičním názvem Jakou barvu má medvěd? s podtitulem Nejlepší matematické a logické hádanky. Autorem je americký matematik a popularizátor vědy Martin Gardner. Proslavil se zejména tím, že psal přes dvacet pět let sloupky matematických her do prestižního časopisu Scientific American.

Hádanek je v knize neuvěřitelných 65. U některých je nákres, jiné mají pouze slovní popis. U vybraných jsem používala k zobrazení sirky.

Zabrat dá například jedna z nejstarších topologických úloh, povědomá už školákům, v níž je nakreslena spojitá čára na znázorněné síti tak, že čára protíná každý z úseků sítě právě jednou. V rovině hádanku nevyřešíme. Lze však nalézt výsledek na povrchu koule nebo pneumatiky? Naštěstí knihu ve druhé části doplňují podrobná řešení úloh.

Jeden chlapec vystřihl z listu papíru velké písmeno a poté papír přehnul. Není to písmeno L. O jaké písmeno jde? Podle přiložené fotografie můžete zkusit uhodnout sami.

Publikaci vydalo letos nakladatelství Portál. Knížečka má malé rozměry, pouze 10,5 × 13,5 cm a vejde se mi do kabelky. Možná někomu, stejně jako mně, ukrátí chvíle v přeplněné čekárně u lékaře.

Autor: Martina Mičková | karma: 15.92 | přečteno: 665 ×
Poslední články autora