Od rozvodněného Váhu k nejvyššímu vodopádu Malé Fatry

Lepší období jsme si ani vybrat nemohli. Rozvodněný Váh ukazoval obrovitánské vodní masy v celé své kráse a cesta k Šútovskému vodopádu byl jeden velký adrenalin.

Za výchozí bod k nejvyššímu a nejznámějšímu vodopádu Malé Fatry jsme zvolili obec Kraľovany. Odtud bylo nutné přejít do části Kraľovany – Rieka, kde se nachází překrásné přírodní jezero v bývalém kamenolomu. Kdybychom měli času nazbyt, kochali bychom se tyrkysově čistou vodou a nádhernou přírodní scenérií klidně celý den, před námi byl ale výstup k Šútovskému vodopádu. Z Rieky jsme se pohodlnou a poměrně širokou cestou vydali Naučným chodníkem Šútovskou dolinou. Naučný chodník Šútovská dolina má celkem šest zastávek s informačními tabulemi, na nichž jsme se dočetli o zdejší vegetaci a živočiších. Na informačních panelech byla také uvedena vzdálenost k Šútovskému vodopádu. Prošli jsme kolem turistické chaty Vodopád (567m) a čekalo nás mírné stoupání podél Šútovského potoka. Cesta byla rozvodněna a stávala se v některých úsecích dalším potokem. Pro sušší výstup jsme vyráběli vlastní provizorní „přechody“ z velkých kamenů a lávky z popadaných větví. Dětem se náš nestandardní výšlap líbil a absolvovaly tak dvouhodinové stoupání bez protestů. Odměnou nám bylo posezení u nádherného Šútovského vodopádu. Po vydatných deštích byl opravdu mohutný. Pokud nemáte předem načteny informace, tak je zde umístěna informační tabulka, na níž se ve třech jazycích dozvíte, že se nachází v nadmořské výšce 830m a jeho výška je 38m. Jeho zdrojem jsou Mojžíšovy prameny a menší horské bystřiny, které pramení na východní straně Malé Fatry.

Fyzicky zdatní turisté mohou od vodopádu pokračovat strmou cestou až k Mojžíšovým pramenům v nadmořské výšce 1140 metrů. Odtud z malé skalky vytéká potok napájející Šútovský vodopád. Ti ještě zdatnější mohou dojít až na Chatu pod Chlebom do nadmořské výšky 1415m. Po mokrém výstupu a sestupu jsme se ubytovali v příjemném penzionu Rosnička přímo v Kraľovanech. U vchodu nás přivítala velká žába a uvnitř jsme se po náročném dni zrelaxovali v 32 °C teplém bazénu. Teplota vody nás příjemně překvapila. Mužská část naší rodiny přivítala fitness, které bylo součástí wellness. Pokoj byl čistý, útulný a pro rodinu s dětmi, jako je ta naše, jsme nemohli zvolit lépe. Jakmile příště učiníme výstup až k Mojžíšovým pramenům, aspoň víme, kam zavítat.

Přírodní jezero v bývalém kamenolomu. Rybáři.
Hloubka v jezeře.
Vše je značeno.
Cesta k vodopádu.
Cesta se změnila v potok.
Šútovský vodopád.

 

Autor: Martina Mičková | pondělí 1.5.2017 15:11 | karma článku: 20,55 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21