Malý skok pro myšáka, velký skok pro letectví

Malý myšák je takřka v bezvýchodné situaci. Chce se za každou cenu dostat ze svého doupěte v pochmurném Hamburku přes obrovský Atlantický oceán. Ptáte se proč? Touží přece po svobodě!

        Dříve byly staré domy plné myší okusujících nejrůznější předměty. Přiživovaly se na lidských dobrotách ve spížích, ty troufalejší si je braly rovnou z talířů. Hladovým myšičkám hrozil nanejvýš šok z mnohadecibelového lidského výkřiku nebo se staly obětí pronásledujícího koštěte. Postupem času lidé na myši vymysleli dokonalejší zbraně v podobě pastiček a nejrůznějších lapacích přístrojů. Hlavní hrdina knihy, zvídavý myšák, se pokouší dostat za svými myšími kamarády do Ameriky. Ti před hrůzostrašnými mechanickými nástrahami uprchli do svobodné země. Nemá ale mnoho možností: Po zemi suchou končetinou nepřejde, neboť Evropu od Ameriky dělí Atlantický oceán. V přístavech na lodích naráží na hladové kočky, které z lodí dělají nedobytné pevnosti. Zbývá tedy pouze vzdušný prostor.

Náš hrdina se touží dostat z bludiště temných a zatuchlých hamburských kanálů. Během čtení můžete být svědky toho, jak si vyrábí z dostupného materiálu přístroj, jímž hodlá doletět až do Ameriky:

...Tak se bude moci dostat do Ameriky a najít své přátele! Jakmile byl zpátky ve svém doupěti, hned se začal připravovat. Nejprve si obstaral dřevěné třísky a útržky z novin, motouz a lepidlo. Z toho všeho si vyrobil dvě veliká křídla (str. 28).  Zda se mu to podaří, to se dočtete v uvedené publikaci. A věřte mi, že její četba je opravdovým zážitkem. Lahodí nejen duši, ale i oku. Lépe ilustrovanou knihu, než je LINDBERGH - Dobrodružství létajícího myšáka, jsem již dlouho nečetla. Autor publikace, Torben Kuhlmann, vystudoval v Hamburku obor knižní ilustrace. Roku 2012 svá studia uzavřel právě dětskou knihou nazvanou LINDBERGH - Dobrodružství létajícího myšáka. Je první autorovou obrázkovou publikací, která za svou myšlenkovou nápaditost vděčí Kuhlmannovu nadšení pro zajímavé vynálezy a jeho zájmu o dějiny letectví. Dobrodružný příběh kurážného myšáka bych doporučila malým i velkým čtenářům. Publikaci vydalo nakladatelství dětské knihy Dynastie.

 

Autor: Martina Mičková | neděle 7.5.2017 9:22 | karma článku: 12,11 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21