Podzemní chodby, vojenská pevnost a svět miniatur

Možnost, jak za jediný den uvidět významné budovy celého světa, zažít prohlídku vojenské pevnosti a projít se podzemními chodbami, je navštívit polské Klodzsko.    

Na pamětihodnosti historického Klodzska a celého Polska, německou světově proslulou galerii Zwinger, Brandenburskou bránu, věž s hodinami Big Ben v Londýně, Vítězný oblouk v Paříži i Sochu Svobody v New Yorku, se můžete podívat ve zmenšeném měřítku v Minieurolandu v polském Klodzsku.Kromě miniatur budov světového významu zde uvidíte více než 500 druhů stromů a keřů dovezených z nejlepších květinářství v Nizozemsku a Belgii. Nezůstala jsem pouze v Minieurolandu. Mé kroky směřovaly do historické části Klodzska. Zde jsou mé dojmy:

Jedna z hlavních pamětihodností Klodska se jmenuje most Sv. Jana, spojující historickou část města se starým městem. Výzdobou je šest soch. Most přejdete několika kroky a nenarazíte na něm na jediného malíře nebo prodejce suvenýrů. Bývá přirovnáván k „našemu“ Karlovu mostu. Při tomto srovnání se ve mně bouří neurony vlastenectví, jež volají: „ Tahle miniatura? To má být jako Karlův most? A co to okolí?“ Řeka pod mostem může při opravdu velké obrazotvornosti připomínat Kampu s jednou kotvící lodí. Při vší úctě k polským pamětihodnostem, tohle pro mě prostě „malá Praha“, jak bývá Klodzsko nazýváno, prostě není. Abych „vylepšila“ profil města, opačným pólem je monstrózní vojenská pevnost, jež se tyčí nad centrální částí města a vidět ji můžete takřka ze všech míst. Absolvovala jsem její obsáhlou prohlídku v polském jazyce, a tak můžu s čistým svědomím napsat, že stojí zato. Z pevnosti se mi naskytl nádherný výhled na celé Klodsko až do Čech. Cedulky jsou napsány i česky, tak se tak úplně neztratíte. Tvrz byla obklopena suchými příkopy s délkou 10m a také zaminovanými chodníky s délkou až 40km. K pevnosti náleží rozsáhlý systém podzemních chodeb, který nadchne dospělé i děti. Je dlouhý asi 600m a zejména v dětech vzbuzuje strašidelný dojem. Vznik kasemat je dílem místních obyvatel, kteří na přelomu 13. a 14. století hloubili své sklepy pod domy starého města. Měli k tomu bezpečnostní i ekonomické důvody. Kupci podzemí využívali jako sklady, pro obyčejné lidi sloužilo za válečných období jako úkryt. Zajímavé jsou také fotografie z podzemí.

Ubytování je nejlepší u nás v Čechách. Asi 40 minut vzdálené ubytování v Jetřichově U Suchánků bylo tou nejlepší volbou pro rodiny s dětmi, jako jsme my. Prostorná zahrada se skluzavkou, pískovištěm a dokonce přístup do bazénu se slanou vodou, byl po procestovaných dnech neocenitelný. Provozovatel zařízení nás ochotně seznámil s historií pensionu, která byla víc než zajímavá. Dům pochází totiž z druhé poloviny 18. století a vybavením se blíží úžasné retro sbírce. Příští dny na nás čekaly Teplicko - Adršpašské skály, ale to zase někdy příště.

Minieuroland - příjezd.
Podzemní chodby.
Kat - Podzemní chodby - Klodzsko.
Pevnost - Klodzsko.
Výhled z pevnosti na město.
Dobová fotografie pensionu U Suchánků.
Pension U Suchánků - současnost.
Čisté, hezké místo.
Pohled na bazén - patří k pensionu.

 

Autor: Martina Mičková | pondělí 24.7.2017 0:13 | karma článku: 14,09 | přečteno: 944x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44

Martina Mičková

Poodří - krajina vody

24.2.2024 v 21:15 | Karma: 12,21